Obiceiuri și traditii

În  Dobrogea, întâlnim obiceiuri care s-au păstrat din vremuri de demult. Dintre acestea amintim: Gurbanul viilor – un ritual de protecție a podgoriilor.
  Alte tradiții și obiceiuri din Dobrogea:
Colindatul - mersul cu „Moș Ajunul”, „Florile dalbe”, ”Steaua”, în seara Ajunului de Crăciun iar de Anul Nou „Plugușorul”, "Ursul", "Capra”, “Sorcova”, “Semănatul”  etc.
 Boboteaza - în ziua de 6 ianuarie. Obiceiul constă în recuperarea de către flăcăi a crucii aruncate în apă, dovedind astfel trecerea lor în rândul bărbaților.
Dragobetele – sărbatoarea dragostei la români, pe 24 februarie.
 Mucenicii - reprezintă începerea anului agricol, generând o sărbătoare tradițională românească. În Dobrogea, mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

La 1 Mai locuitorii sărbătoresc "Armindenul", simbol al vegetației care protejează recoltele și animalele. Armindenul se serbează pentru rodul pământului, ca să nu bată grindina, împotriva dăunătorilor, pentru sănătatea vitelor, vinul bun, prin petreceri la iarbă verde, unde se mănâncă mici, miel și se bea vin  pelin.
 Kureș (lupte tătăresti) - în fiecare an, din primăvară până-n toamnă, tătarii din Dobrogea se întrec la kureș - un tradițional gen de lupte libere. Premiul cel mare e de fiecare dată un batal.
 Multe obiceiuri sunt legate de sărbătorile bisericești, cum ar fi: Sărbătorile Pascale, Înălțarea Domnului, Sânzienele, Nașterea Maicii Domnului, Sf. Andrei, Sf. Nicolae, Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou etc.
   Hramul este cea mai mare sărbătoare a bisericii şi se serbează cu mare fast şi solemnitate în lăcașele de cult din localitate, care au ca patroni spirituali: Biserica veche - „Nasterea Maicii Domnului”, Biserica noua - „Sf. Împărați Constantin și Elena”, Mănăstirea „Sf. Teotim” și Biserica din satul Siminoc - „Sfantul Ierarh Nicolae”.
  De asemenea, mai sunt sărbătorite: Ziua Eroilor, Ziua Veteranilor de Război, Ziua Imnului, Ziua Drapelului, Ziua orașului Murfatlar, Ziua Armatei Române, Ziua Națională.