Economia

   Cu o populaţie de peste  10.500 de locuitori împreună cu satul aparţinător Siminoc, Murfatlar este un oraş agro-industrial care, în decursul timpului, a trecut prin diverse etape de dezvoltare care l-au transformat într-o localitate cochetă, unde modernismul se îmbină perfect cu trecutul.


Industria

 Industria este reprezentată de sectorul materialelor de construcţii prin Fabrica de Cretă a SC TEMPO INVEST SRL, fabrica de BCA şi fabrica de cărămidă. Fabrica de cretă exploatează un zăcământ de carbonat de calciu şi este unică în România. Creta este folosită în industria materialelor de construcţii, industria farmaceutică, hrana animalelor, fabricarea asfaltului etc.
  În localitatea noastră funcţionează  cel mai mare producător de vinuri din România, SC România Murfatlar SA. Această societate care a adus faima României peste hotare lucrează în total peste 3000 de ha de vie specializată, la început, pe soiuri frantuzeşti dulci. Acum trece printr-o perioadă de întinerire a plantaţiilor de viţă de vie, cu soiuri care produc vinuri seci şi roşii.

Agricultura

  Suprafaţa agricolă a Murfatlarului este 6.126 ha care a fost complet irigată, la Murfatlar găsindu-se Staţia de pompare a apei Basarabi-Pădure, cu care se udă întregul sud al judeţului . Foarte important din cele 6.126 ha de teren agricol, 700 ha sunt acoperite cu pădure , 2.000 ha cu viţă de vie, iar restul este destinat culturii cerealelor .
  Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Viti-vinicolă Murfatlar a fost înfiinţată în anul 1908. Regele României, Carol al II-lea, a avut aici 70 de ha de vie. De altfel, la ora actuală Murfatlar SA este furnizorul de vinuri pentru Casa Regală a României.
  O preocupare mai veche a locuitorilor este cultivarea cerealelor, creşterea animalelor în special a oilor  şi caprelor , oraşul având peste 180 de ha de păşune.
  În afară de producătorii consacraţi de vin -Murfatlar S.A şi Staţiunea de Cercetări Viti-Vinicola Murfatlar - au apărut şi producători privaţi care cultivă viţă-de-vie, revenindu-se astfel la tradiția dintre cele două războaie mondiale.

Comertul

  În domeniul comerţului cu materiale de construcţii SC MAX SRL, firmă cu sediul în Murfatlar şi cu puncte de lucru în mai multe localități din ţară, are 120 de salariaţi şi o cifră de afaceri anuală de 10 milioane de euro; în comerţul cu bunuri de larg consum SC Comosil Auto are o cifră de afaceri 3 milioane de euro/an.   
 Pe teritoriul oraşului îşi desfăşoară activitatea un număr de cinci filiale ale celor mai importante bănci din România şi un notariat.